KenHem.com

Inloggen of inschrijven

De wijk in met het wijkteam

  • 170 weergaven


In uw wijk gebeurt van alles. De wijkteams zijn er om u te helpen. Het team is elke dag in de wijk aanwezig en heeft contact met bewoners, organisaties en verenigingen in de wijk. Zo weten de wijkwerkers wat er speelt in een wijk en kunnen ze helpen als dat nodig is.

Bijvoorbeeld als u vragen heeft over de wijk. Of als u een idee heeft om uw wijk op te knappen. Een wijkwerker ondersteunt u dan graag met advies en praktische hulp. Deze maand nemen we een kijkje bij het jongerenwerk van het wijkteam Veldhuizen en Kernhem. Waar zijn zij op dit moment mee bezig?

Lees de Special: S - Special wijkteam VeldhuizenKernhem.pdf

Meer weten over het wijkteam? Kijk op www.ede.nl/wijkteams  

Nieuw jeugdhonk bij de Ark

Twee keer per jaar ontvangt u een cheque van Ede Doet. De bon heeft een waarde van € 7,50 en krijgt u van de gemeente. Verzamel ze samen met uw buurtgenoten en spaar voor een initiatief dat uw buurt nog leuker, mooier en beter maakt. 

Zo spaart De Ark in Veldhuizen op dit moment voor de inrichting van een te bouwen jeugdhonk. Initiatiefnemer Harmen legt uit: “We bieden in Veldhuizen al jaren jeugdwerk voor jongeren uit de kerk en daarbuiten. Het is vrij toegankelijk en wordt veel bezocht door jongeren uit de buurt. Het verbindt en het is een plek waar ze veilig nieuwe vriendschappen aangaan.” 

Eigen ruimte Maar het kerkgebouw is niet echt geschikt voor al die jongeren. “Met veel sleepwerk krijgen vrijwilligers het wel elke keer weer voor elkaar,” vervolgt Harmen, “maar eigenlijk verdienen de jongeren een eigen ruimte. Het aanbouwen van een jeugdhonk kost veel geld, maar de bonnen van Ede Doet kunnen een beetje helpen.” 

Doneren aan een initiatief Wilt u uw Ede Doet-bon doneren aan dit initiatief of aan een ander initiatief in de buurt? Kijk dan op www.ededoet.nl. Daar leest u ook wat u kunt doen als u zelf een goed idee voor uw buurt heeft.   

Voetballen op zondag 

Het is mooie, koude zondag in november. Het is nog geen half een en er staat een grote groep kinderen te wachten voor de ingang van de sporthal in Kernhem. Het is tijd voor de wekelijkse voetbalmiddag voor jongeren.

Elke zondag is er voetballen voor kinderen (8-12 jaar) en jongeren (12-16 jaar). Pieter Barten is een van de begeleiders daarvan. “Samen zetten de kinderen doeltjes klaar en ze maken teams. Er wordt altijd fanatiek gevoetbald.” Niet alleen de kinderen hebben een leuke tijd. Ook de ouders leren elkaar beter kennen terwijl ze langs de zijlijn staan. 

Maatschappelijke stage Pieter: “Een van de jongeren die regelmatig komt voetballen is Joran van 14. Sinds kort helpt hij ook mee met het begeleiden van de voetballende jeugd. Dit is onderdeel van de maatschappelijke stage die hij in de wijk doet. Daarnaast helpt hij ook met de communicatie over de activiteiten richting andere jongeren. Joran hoeft dit niet alleen te doen. Zelf krijgt hij begeleiding van een coach en andere betrokken volwassenen. Hij wil later een sportopleiding doen. Deze stage is een mooie voorbereiding daarop.”

Aanmelden stage Ook voor andere jongeren is er ruimte om zich in te zetten als vrijwilliger in de wijk. “Jongeren die dit ook willen kunnen het ons laten weten. Wij zoeken dan een geschikte opdracht en plek waar hij of zij zich kan ontwikkelen. Ook zorgen we voor goede begeleiding”, aldus Pieter. Stuur voor meer informatie een e-mail naar

Meer informatie Wilt u meer weten over het voetballen en andere activiteiten voor kinderen en jongeren in Kernhem? Kijk dan op www.kenhem.com.  

Aan de slag met Project Kansrijk

Voor jongeren van 13 tot en met 16 jaar uit Veldhuizen en Kernhem is er Project Kansrijk. Hierin krijgen ze een werkplek aangeboden voor een aantal uur per week.

Vincent Koelewijn is jongerenwerker bij Malkander en een van de initiatiefnemers van Project Kansrijk. “In het project leren jongeren vaardiger te worden in het vinden van een baan of om een betere studiekeuze te maken. Het project bestaat uit vier trainingen. Daarin werken de jongeren onder meer aan competenties die te maken hebben met werk, toekomst, talent en het maken van eigen keuzes.”

Enthousiasme “Professionals uit verschillende vakgebieden geven de trainingen. Op die manier worden jongeren zich bewust van hun identiteit. De trainingen van afgelopen jaar zijn vol enthousiasme gevolgd. Daarom willen we ze komend jaar aanbieden voor een bredere doelgroep”, vertelt Vincent. In 2020 worden jongeren getraind op het gebied van solliciteren, identiteit, omgaan met geld en omgaan met werksituaties.

Aanmelden Jongeren die mee willen doen met Project Kansrijk kunnen zich via www.malkander-ede.nl aanmelden. Daar is ook meer informatie over het project te vinden.

Jongereninloop ‘Startpunt’ in Kernhuis 

Drie keer per week is er in het Kernhuis een inloop voor jongeren uit Veldhuizen. Ze leggen er nieuwe contacten en ontdekken er hun talenten. 

Bilal Belhadj is jongerenwerker van TOV en coördineert de inloop. Hij heeft er zijn werk van gemaakt om met jongeren om te gaan die in twee of meer culturen opgroeien. “Naast de Nederlandse en Marokkaanse cultuur heeft de jeugd namelijk ook een straatcultuur”, legt Bilal uit. “Het kennen van die cultuur is van belang in de omgang met de jeugd.”

“Jongeren die naar de inloop komen, worden gemotiveerd om zelf activiteiten te organiseren. Ze kunnen het hebben over hun studie, maar er is ook ruimte om te chillen. Afgelopen jaar organiseerde het Startpunt de Ramadancup. Dat was een voetbaltoernooi in de weekenden van de vastenmaand Ramadan”, aldus Bilal.

Sporten op de Krajicek Playground

Vorig jaar opende aan de Essenburg de Krajicek Playground. Een plek waar kinderen en jongeren veilig kunnen sporten en bewegen. 

Op de Playground is iedereen welkom. Kinderen en jongeren uit de buurt kunnen er veilig buiten spelen en elkaar ontmoeten. Sportservice Ede en Krajicek Scholarshippers organiseren er meerdere keren per week sportieve activiteiten. Ook zorgen zij ervoor dat het er gezellig en sportief, maar ook eerlijk en veilig aan toegaat. 

Inzetten voor de buurt De Krajicek Scholarshippers zijn jongeren die zich willen inzetten voor hun eigen buurt. Ze begeleiden de aanwezige kinderen en zijn een voorbeeld voor hen. Zo krijgt de jeugd uit de buurt de kans om te ontmoeten, ontdekken en zich op een positieve manier te ontwikkelen.

Talenten ontwikkelen Aan de Essenburg zijn er vier Scholarshippers. Twee jongens en twee meiden. Op hun beurt krijgen zij begeleiding van Sportservice om ook hun eigen talenten verder ontwikkelen.

Meer informatie Wilt u meer weten over de Krajicek Playground of zelf meedoen? Kom eens langs aan de Essenburg 4 of neem contact op met Sportservice Ede.

Heeft u vragen? Mail dan naar gebiedsmanager Rafza Hussainali, .  

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.