KenHem.com

Inloggen of inschrijven

Kernhem energieneutraal

  • 75 weergaven


Wij streven er naar om als eerste wijk in Ede energieneutraal te zijn. Maar wat betekent dat eigenlijk? Bij het bepalen van de energieneutrale wijk kijken we naar het huishoudelijk gebruik in de wijk. Energie die verbruikt wordt als gevolg van reizen, eten of koopgedrag worden hierbij niet meegerekend. Ook het energieverbruik van het winkelcentrum telt hierbij niet mee. Om ‘energieneutraal’ te zijn als wijk moeten we het verbruik in woningen duurzaam maken.

Hoeveel energie verbruiken we in Kernhem?

In Kernhem wordt 250.000 m3 gas verbruikt en 5,3 milj kwh energie. Het gasverbruik is relatief laag omdat 73% van de woningen al is aangesloten op het warmtebedrijf, en dus geen gas verbruikt om de woningen te verwarmen. De hoeveelheid elektriciteit is hoog, mede door de warmtepompen in de wijk, die de huizen verwarmen via elektriciteit. Als we het gasverbruik omrekenen, is dat 2,4 milj kwh, het totale energieverbruik in Kernhem is 7,7 milj kwh.

Hoe maken we dat duurzaam?

Om ‘energieneutraal’ te zijn als wijk moeten we dus 7,7 miljoen kwh energie duurzaam opwekken, en/of (heel belangrijk) minder energie gaan verbruiken. De energiebehoefte zal stijgen, mede door de toename van electrische auto’s. Zo veel mogelijk energie besparen en veel duurzame energie opwekken is dus belangrijk. 

7,7 miljoen kwh kan worden opgewekt door bijvoorbeeld 30.300 zonnepanelen. Maar kunnen we 30.300 zonnepanelen kwijt in Kernhem? Als alle koopwoningen 10 panelen hebben, komen we aan 10.700 panelen. Dat levert 2,5 miljoen kwh op, dus niet voldoende. Ook zijn niet alle daken geschikt voor zonnepanelen. Met panelen op daken kunnen we dus niet voldoende energie opwekken. Er zouden nog 20.000 panelen elders geplaatst moeten worden. Bijvoorbeeld op scholen, op de daken van winkelcentrum Parkweide, zonnevelden in de omgeving, etc.

Ook kunnen we kijken naar andere energiebronnen. Een windmolen van 3MW levert bijvoorbeeld 6,5 miljoen kwh. 1,2 windmolen (van 3MW) kan dus alleen voldoende duurzame energie opwekken. 

Vind je het leuk om mee te denken over een wijkwindmolen of andere manieren om Kernhem energieneutraal te maken? Mail dan naar

Browser niet ondersteund
Je browser wordt helaas niet ondersteund. Hierdoor kan het zijn dat sommige onderdelen van de site niet volledig werken. Lees hier meer over welke browsers we ondersteunen of update je browser.