Menu

Buurt Ede en Veldhuizen

Kernhem (voorheen kadastraal Veldhuizen) behoort tot de historische gronden van de Buurtschap Ede-Veldhuizen. De grens ligt op de Doesburgerdijk. Alle inwoners van de wijk met een eigen huis zijn "geƫrfden" van de Buurt en daarmee ook formeel betrokken bij het bezit van de Buurt een bosperceel van 2,6 ha. en door een erfpachtovereenkomst met het min. van Oorlog, nu Rijksvastgoedbedrijf voorzien van gebruiksrechten op de Eder- en Ginkelse heide. De Buurt bestaat als vanuit de middeleeuwen. De functie van Buurtrichter (voorzitter) is al 350 jaar oud.

Buurt Ede en Veldhuizen : "Eeuwen oud maar nog altijd actueel"

Veel informatie vind u op de website vn de Buurt:http://buurt.ede-en-veldhuizen.nl/

Als oudste bestuurlijk orgaan van Ede is de buurt een privaat rechtelijke organisatie zonder leden maar met geërfden. De Buurt is de enige Buurtschap in Ede nog altijd op haar historiesche gronden functioneerd. Zo wordt jaarlijks op de 3e dondrdag van september de Buurtpsraak voor geërfden gehouden. Dit doen wij al sinds 1881 op een vaste dag. Voorafgaand worden nog altijd de klokken van de Oude Kerk geluid om de geérfden op te roepen voor de Buurtspraak. Ook draagt de luidklok in het "Cleyne torentje" van de kerk de tekst "Buurt Ede en veldhuizen". 

Sinds december 2018 staat de Buurtspraak ook op de lijst van Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland als onderdeel van de Internationale lijst van Uneco.

 

Laatste berichten

Er zijn nog geen nieuwsberichten toegevoegd door deze groep.