Test je ook mee?
Wij werken aan een nieuwe lay-out.
Vanaf 2 april is deze beschikbaar. Wil je de nieuwe lay-out alvast gebruiken?
Test nu mee en laat ons weten wat je er van vindt!
Ik doe mee! Liever niet
Menu

Zeg NEE tegen laagvliegende vliegtuigen

Zeg NEE tegen laagvliegende vliegtuigen over de gemeente Ede en de Hoge Veluwe en teken de Petitie op
https://petities.nl/petitions/nee-tegen-laagvliegende-vliegtuigen-over-de-gemeente-ede-en-de-hoge-veluwe?locale=nl

Deze oproep graag ook zoveel mogelijk delen.
  • UPDATE 25-08-2017: De alternatieve vliegroutes over de veluwe zijn vandaag bekend gemaakt maar Ede lijkt er helaas zeker niet beter van te worden!!

  • Zeg NEE tegen laagvliegende vliegtuigen over de gemeente Ede en de Hoge Veluwe en teken de Petitie op

https://petities.nl/petitions/nee-tegen-laagvliegende-vliegtuigen-over-de-gemeente-ede-en-de-hoge-veluwe?locale=nl


Deze oproep graag ook zoveel mogelijk delen.


Vanaf 2019 zal de vliegroute vanuit Lelystad Airport lopen over de gemeente Ede. Het betreft laagvliegende vliegtuigen met enorme geluidsoverlast en vervuiling tot gevolg. Ede, Bennekom, Harskamp, Otterlo en Nederlands grootste natuurgebied nationaal park de Hoge Veluwe worden zwaar getroffen.

Er moet laag gevlogen worden omdat het vliegverkeer onder de aanvliegroute van Schiphol moet vliegen.


Laagvliegroute dwars over Ede http://hoogoverijssel.nl/uw-eigen-situatie-bekijken/
Vliegtuigspotten in uw achtertuin?
22-08-2017, 19:31 | Lezersnieuws | J. van Rooij
Vanaf 2019 is dat mogelijk in Ede, tenminste als het aan demissionair staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu ligt. Begin juli zijn de nieuwe vertrekroutes vanuit Lelystad Airport bekend gemaakt. Een van deze routes gaat over de Veluwe en dwars over Ede. De vlieghoogte is slechts 1.800 m. Dat is zo laag dat een beetje vliegtuigspotter met het blote oog makkelijk het type vliegtuig en de maatschappij kan herkennen. Normaal gesproken vliegen vliegtuigen op een hoogte van ongeveer 10.000 m. Het oranje gekleurde gebied op de kaart is de bandbreedte waarover laag gevlogen gaat worden. De bijbehorende geluidsoverlast zal echter kilometers daarbuiten te horen zijn.

Inmiddels zijn er op meerdere plaatsen op de Veluwe actiegroepen ontstaan als protest tegen deze laagvliegroutes. In Ede is er de actiegroep 'NEE tegen vliegroute'. Volgens de actiegroep zijn de gevolgen van het laagvliegen heel heftig: 'De herrie tast het leefklimaat flink aan, er komt een ongezonde uitstoot van fijnstof en de gevolgen voor de natuur zijn verwoestend. Er zijn ook nadelige economische gevolgen zoals waardedaling van huizen. Want wie wil er straks nog in Ede wonen als er dagelijks vliegtuigen over razen? Voor ondernemers in het toerisme betekent de laagvliegroute een financiële strop. Het toerisme in Ede is immers grotendeels gericht op natuur en rust. En rust zal voorgoed verleden tijd zijn.'

De Edese actiegroep is een petitie gestart die inmiddels bijna 5.000 keer ondertekend is. De petitie wordt op 12 september aangeboden aan de Tweede Kamer, samen met de petities van andere actiegroepen uit Gelderland, Overijssel en Friesland (waar ook laagvliegroutes gepland zijn). 'We streven naar 10.000 handtekeningen, in een gemeente met meer dan 110.000 inwoners moet dat mogelijk zijn. We zijn een lokale flyer actie gestart om de petitie onder de aandacht te brengen. Maar de tijd dringt', aldus de actiegroep. 'We merken dat veel mensen niet op de hoogte zijn van de laagvliegroutes en ook geen idee hebben hoe erg het wordt'.

Wat kunt u doen?

1. Ga naar www.petities.nl en teken de petitie 'NEE tegen laagvliegende vliegtuigen over de gemeente Ede en de Hoge Veluwe'.

2. Zeg het voort. Vertel mensen in uw omgeving over de petitie of deel het op social media.

3. Wilt u meehelpen met de flyer verspreiden? Bijvoorbeeld in uw dorp of wijk, op uw werk, school of vereniging? Mail naar neetegenvliegroute@gmx.com

 

Laatste berichten