Welkom op de nieuwe site!
Actieve inwoners uit meer dan 50 wijken en dorpen werkten mee aan deze nieuwe lay-out. Samen kwamen we tot een weergave waarmee je nog meer kunt ontdekken over je buurt. Veel plezier en leuke ontmoetingen gewenst!

Kenhem.com

Inloggen of inschrijven

KenHem Sharit
25 juli 2018

Auto delen: rijden zonder vaste lasten

Auto delen: rijden zonder vaste lasten

Bron: consumentenbond

Een deelauto kan een goedkoper alternatief zijn voor het dure bezit van een eigen auto. Vooral als je maar enkele duizenden kilometers per jaar rijdt. Je kunt kiezen voor een deelauto van aanbieders met een eigen wagenpark of een privé-auto via een bemiddelaar. 

Hoe werkt auto delen?

Een deelauto is een auto die je niet voor jezelf hebt. Bij het 'auto delen' maak je eigenlijk gebruik van een huurauto, maar dan voor korte tijd en bij jou in de buurt. Er zijn 2 soorten deelauto's:

 1. Auto delen via een deelautobedrijf/project met een eigen wagenpark. Dit kan nu dus ook in Kernhem: (link) Er wordt een vast bedrag per uur gerekend voor het gebruik. Optioneel kun je een maandbedrag betalen, voor lagere tarieven per km en uur. 
 2. Een privé-auto, via een bemiddelingssite voor auto delen.

Je betaalt voor de gereden kilometers en de tijd dat je ermee weg bent. Optioneel kun je een maandbedrag betalen, voor lagere tarieven per km en uur. Dat is bijvoorbeeld interessant als je elke maand een of meerdere keren een deelauto gebruikt.

Voor wie zijn deelauto's interessant?

 • Een deelauto is financieel aantrekkelijk als je weinig kilometers per jaar rijdt, bijvoorbeeld minder dan 5000 km. Afhankelijk van het type auto en de soort ritten die je maakt, kan het soms al bij minder dan 10.000 km goedkoper zijn om een deelauto te kiezen.
 • Een deelauto is onhandig als je vaak ritten maakt waarbij je auto ook heel lang geparkeerd staat (bijvoorbeeld bij woon-werkverkeer), omdat je ook betaalt voor de tijd dat je de auto kunt gebruiken.
 • Of een deelauto interessant is, hangt er ook vanaf hoe ver de auto bij je vandaan staat. Het is minder handig als je ver moet lopen voordat je kunt rijden.
 • Je kunt een deelauto gebruiken als je eigen auto niet geschikt is voor een bepaald doel, bijvoorbeeld een wasmachine vervoeren.
 • Je eigen auto inzetten als deelauto kan interessant zijn als je hem weinig gebruikt en je de maandelijkse kosten wilt drukken.


Voordelen:

 • Geen hoge aanschaf- en afschrijvingkosten.
 • Geen terugkerende kosten voor onderhoud of een autoverzekering.
 • Verschillende type auto's te reserveren.


Nadelen:

 • De auto staat meestal niet voor de deur.
 • Je moet de auto reserveren.
 • Je bouwt geen eigen schadevrije jaren op


Heb je interesse of vragen, neem dan contact met ons op. (pieter@kenhem.com)